Drukwerk aanleverspecificaties

De bestanden die u aanlevert om door ons te laten drukken of printen dienen correct opgemaakt en opgeslagen te worden. Zo voorkomen we dat er fouten in het drukwerk komen en dat uw bestelling vertraging oploopt. Deze korte handleiding helpt u bij het drukklaar maken van uw bestanden. Mocht u na het lezen toch nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Afloop

Voor druk- en printwerk dat mooi tot aan de rand bedrukt is, verwachten wij dat de ontwerpen met afloop worden aangeleverd. Wat afloop is leggen we uit door middel van onderstaande illustratie.

Het ontwerp dat u aanlevert heeft het bruto formaat. Zorg ervoor dat de achtergrondkleur of afbeelding dit formaat heeft. Wij snijden de afloop eraf en het drukwerk krijgt u dan op het netto formaat geleverd. Tekst en logo’s dienen binnen het veilige gebied te worden geplaatst.

Enveloppen vormen een uitzondering op deze regel. Enveloppen kunnen namelijk normaliter aan één zijde niet aflopend worden gedrukt. Dit komt omdat enveloppen met knijpers door de drukpers worden gehaald en op die plek niet bedrukt kunnen worden. Een marge van 14mm dient te worden aangehouden vanaf de rand van het bruto formaat. Op aanvraag kunnen we enveloppen produceren die wel aan iedere zijde aflopend zijn.

Cavasdoeken en groot formaat prints hebben een grotere afloop nodig als klein formaat prints. Als u wilt weten hoeveel afloop je nodig hebt en wat het veilige formaat is klik dan hier voor onze afloop calculator.

Kaders

Met een kader bedoelen wij een rand of lijn die in het ontwerp is gezet en aan iedere zijde even ver van de rand af staat. In het digitale ontwerp kan een kader erg mooi zijn, maar wij kunnen niet garanderen dat na het schoonsnijden van het drukwerk er aan iedere zijde evenveel kader overblijft. Daarom adviseren wij om geen kaders te gebruiken. Mocht u echter toch een kader wensen, dan dient u hiervoor akkoord te geven bij uw bestelling. Uw bestand wordt zonder expliciet akkoord hiervoor namelijk afgekeurd.

Resolutie & Transparantie

Wanneer u met veel zorg uw ontwerp hebt gemaakt, wilt u natuurlijk ook dat het gedrukte of geprinte resultaat er scherp uitziet. Daartoe dient u afbeeldingen en foto’s te gebruiken met een resolutie van minimaal 300 DPI. Afbeeldingen die u van het internet hebt gedownload hebben meestal een resolutie van 72 of 150 DPI. Op het computerbeeldscherm zien ze er misschien scherp uit, maar wanneer deze afbeeldingen gedrukt of geprint zijn, zal duidelijk worden dat de kwaliteit erg laag is. Als u toch geen scherpere foto of afbeelding kan vinden, dan kunt u het beste de foto op 100% grootte bekijken op uw beeldscherm om te zien of er geen pixelvorming op zal treden bij het drukken of printen.

Wanneer er transparantie in uw ontwerp zit, dient dit afgevlakt te worden. Wanneer dit niet gedaan wordt kan dit ongewenste resultaten geven in het drukwerk. Dit afvlakken kunt u eenvoudig realiseren door uw PDF met de PDF-voorinstelling “PDF/X-1a 2001” te exporteren. Transparantie wordt dan automatisch afgevlakt.